Το 1ο Forum της IANIC, με θέμα «Το νερό στην ψηφιακή εποχή», ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το Forum διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND EXPO, στην οποία η IANIC ήταν περήφανος χορηγός κι εκθέτης, και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την ουσιαστική ενημέρωση και καθοδήγηση που παρείχε σε ζητήματα όπως: η εξοικονόμηση νερού κι ενέργειας, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και τα οφέλη των έργων τεχνολογίας που έχουν υλοποιηθεί σε δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης.

Το «παρών» έδωσαν στελέχη και διοικήσεις των Δ.Ε.Υ.Α. από όλη την Ελλάδα, δήμαρχοι και στελέχη υπουργείων, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως οι υπηρεσίες ύδρευσης της χώρας είναι έτοιμες να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Την έναρξη του Forum κήρυξε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην στρατηγική της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και στη συνεργασία της με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθεί η μετάβαση των Δ.Ε.Υ.Α. στην ψηφιακή εποχή. Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο διεκδικητικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. προς την κατεύθυνση της οικονομικής τους ενίσχυσης για να διαχειρισθούν το υπέρογκο ενεργειακό τους κόστος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον Αύγουστο του 2021, αλλά και για να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

Στη συνέχεια, έλαβαν τον λόγο οι κ.κ.:

 • Κομνηνός Κόμνιος, μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις της ΡΑΕ αναφορικά με τη διαχείριση της ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης. (Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ)
 • Δημήτρης Μάρκου, Δημάρχος Σπάτων – Αρτέμιδoς, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη των έργων τεχνολογίας που έχουν υλοποιηθεί στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. (Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ)
 • Λουκάς Γεωργαλάς, Προϊστάμενος Δ/νσης Σχεδιασμού & Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος ΥΠΕΝ, ο οποίος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά
  εργαλεία και τους άμεσα διαθέσιμους πόρους για έργα και προμήθειες στην ύδρευση-αποχέτευση. (Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ)
 • Ελευθέριος Σφυρής, Υπεύθυνος Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ο οποίος μίλησε για το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού των Δ.Ε.Υ.Α. (Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ)

Το δεύτερο μέρος του Forum άνοιξε ο κ. Άγγελος Δραγκόλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της IANIC, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των δράσεων για την ψηφιακή μετάβαση των Δ.Ε.Υ.Α. που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
και στις λύσεις που προσφέρει η IANIC προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έπειτα, στελέχη των Δ.Ε.Υ.Α. από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα οφέλη από τα έργα τεχνολογίας που έχουν εφαρμόσει σε συνεργασία με την IANIC σε ποικίλους νευραλγικούς τομείς της ύδρευσης-αποχέτευσης, και συγκεκριμένα:

 • Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, Γενικός Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, παρουσίασε το ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας σε περιβάλλον WebGIS.
 • Ο κ. Χριστόδουλος Βογιατζής, Τεχνικός Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας, αναφέρθηκε στις έξυπνες εφαρμογές καταμέτρησης των ψηφιακών υδρομετρητών στη Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας.
 • Η κ. Στέλλα Καλούσιου, υπεύθυνη του Τμήματος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας, παρουσίασε την εξωστρεφή εφαρμογή e-Bill της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
 • Ο κ. Αχιλλέας Ζαγορίτης, Τεχνικός Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας, μίλησε για τη συντήρηση και τη διαχείριση των καθημερινών βλαβών των δικτύων
  ύδρευσης-αποχέτευσης, καθώς και για τον προγραμματισμό των εργασιών των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α. Καρδίτσας.
 • Ο κ. Γεώργιος Αδάμ, Οικονομικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α. Κέρκυρας, παρουσίασε την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τις διαδικτυακές εφαρμογές μηχανογράφησης της ύδρευσης στη Δ.Ε.Υ.Α. Κέρκυρας.

Με το πέρας του Forum, η πλειονότητα των συμμετεχόντων μετέβη στο stand της IANIC εντός της BEYOND EXPO, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ψηφιακό παρόν και μέλλον της ύδρευσης στην Ελλάδα, αλλά και να γνωρίσουν τις ολοκληρωμένες λύσες που παρέχει η IANIC για τις Έξυπνες Πόλεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές και συνέδρους, που μας τίμησαν με την παρουσία τους και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για το επόμενο Forum της εταιρείας, καθώς αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης της χώρας, στις οποίες η IANIC στέκεται αρωγός και αξιόπιστος συνεργάτης.